Afrekenen

Al te goed is allemans gek. Natuurlijk gaan wij Cyprus redden, maar dan niet au fond perdu! Het is wel een keer genoeg. Keihard afrekenen met het zwarte geld niet alleen uit Rusland maar zeker ook uit bijvoorbeeld Groot Brittannië.

Over belasting ontwijken wordt al het één en ander gezegd maar belasting ontduiken is “ against the rules”. Maar toch stoppen we er een bagatel van € 10 miljard in. Het schijnt een lening te zijn maar wanneer we het terug zien is de vraag. In feite schakelt Nederland en natuurlijk ook Luxemburg, mede op kosten van Europa,  een belangrijke concurrent uit in het veld van tax planning. Eigenlijk een keihard spel om de grote Euro’s.  Daarnaast willen we natuurlijk wel een heel groot gasveld dat nu samen met Israël wordt geëxploiteerd in onze invloedssfeer houden. Geo-politics in optima forma en de gewone man staat erbij en kijkt erna. “Ik heb toch maar even wat extra contant geld opgehaald jongen”, zei mijn (oude) moeder afgelopen weekend. Gewoon om er zeker van te zijn, want dit soort dingen gebeuren toch niet in Nederland, hè? Dat geeft nu precies de onzekerheid aan van de mensen ook in Nederland. Het steeds dalende consumenten vertrouwen en het wantrouwen tegen de financiële markten en eigenlijk ook tegen de politiek.

U en ik zouden het, als wij Dijsselbloem zouden zijn, niet anders hebben gedaan. Want als het spel gespeeld moet worden weet u als ondernemer, dan moet het ook keihard gespeeld worden. Gunnen is natuurlijk een prachtige uitvinding maar niet als het geld kost. We zijn gekke Henkie niet! Nee, want die is gewoon failliet, 50 plus of niet.
Intussen staat de huidige coalitie van Rutte II op een all-time low in de peilingen, maar ja wat zijn peilingen als we nog niet afrekenen. Zo rekenen we stukje voor stukje en beetje bij beetje af met wat er niet (helemaal) goed zit en tijgeren we door de grote berg shit heen. Een mooie klus vanuit management perspectief maar uitermate pijnlijk als proces. In vorige columns riep ik het kabinet nog op om de (woning) bouw markt weer vlot te trekken. Zelden heb ik zo’n consistente en volhardende Minister meegemaakt als Stef Blok die geduldig uitlegt én blijft uitleggen dat we even moeten door tijgeren de komende twee jaar en de pijn van de lucht in de woningmarkt en de gekkigheid van de overfinancieringen in de hypotheken maar voor lief moeten nemen.  Dus er wordt gewoon keihard afgerekend, vele banen gaan er aan en vele bedrijven gaan failliet, maar dat neemt dit kabinet voor lief. Waarschijnlijk om een situatie als in Cyprus te vermijden, want dan worden wij natuurlijk ook niet gered. Immers dan zal ook Nederland ook gewoon keihard worden afgerekend en als land ver achterin de pikorde worden geplaatst. Misschien toch nog visionair dit kabinet. Wel even volhouden dit afreken beleid want duidelijk is wel dat zonder een keihard en consistent afreken beleid een land door de pomp gaat van de internationale gemeenschap. Realisme zou in politiek Den Haag nu toch wel welkom zijn, want veel vragen stellen en allerlei politieke spelletjes spelen helpt niet mee om elke dag af te rekenen in de internationale financiële geopolitieke markt.

We zijn ook nog helemaal niet klaar met afrekenen. Nu worden de jongens van de mannen gescheiden (zoals dat heet) en zullen er nog wel een aantal slachtoffers vallen. Italië staat favoriet op mijn lijstje. Een komiek de macht geven is één, maar verwachten dat hij daar dan zorgvuldig de goede dingen mee gaat doen is heel dom. Daar kunnen wij nog wat van leren, want zonder consistent saneringsbeleid gaat niemand Italië helpen, maar gaat de internationale financiële gemeenschap gewoon keihard afrekenen.
Het is niet anders!

Ondernemender groet,
Het zou trouwens heel erg helpen als het een keer echt lente wordt!

Wim van Sluis
Directeur Kennissenclub .