Borrelpraat

Gewoon gezellig even geen toespraken, geen gastsprekers, geen gedoe maar ongedwongen bij ’t Buissie lekker buiten op het terras genieten van een biertje, een wijntje en elkaar. Veel Rotterdamser kan het haast niet daarop dat Noordereiland waar de tijd nog een klein beetje lijkt te hebben stilgestaan, terwijl er aan beide kanten van de maas een geheel nieuwe stad is verrezen. Back to basics and back to the roots.
Wel toepasselijk voor deze moeilijke economische tijd waarin het kabinet Rutte 1 in de steek is gelaten door de PVV, de Europese financiële crisis weer van zich doet spreken en Nederland in een milde economische crisis is beland maar zonder vet op de botten van de Nederlandse overheid. We gaan terug naar het jaar 1672, waarin het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was.


Het lijkt nu ook dat iedereen alleen maar tegen is, we aan het zesde kabinet in 10 jaar gaan beginnen en we voor de tweede keer in drie jaar op een forse economische crisis af stevenen. De ondernemers aan de borreltafel waren het wel eens dat Mark Rutte uit een ander vaatje zal moeten tappen om het echec van Rutte 1, waarin heel rechts Nederland zijn vingers bij af zou likken, om te zetten in een Rutte 2 in plaats van een Roemer 1 of Samson 1.
Het groeipact van de nieuwe Franse President Francois Holland spreekt natuurlijk meer aan dan het simpele bezuinigen, hoewel Hollande natuurlijk heel veel toe heeft gezegd en ook binnen de 3% begrotingstekort wil blijven. Bijna onmogelijk maar klaarblijkelijk werkt het wel bij de gemiddelde Franse kiezer en waarom zou dat in Nederland veel anders zijn.
Dus maar even in grote lijnen aan de borreltafel de simpele oplossingen bedacht, zoals ondernemers dat met wisselend succes vaker doen.

De economie versterken door arbeid minder te belasten en consumptie meer. De tarieven voor de inkomstenbelasting omlaag bijvoorbeeld naar 30% voor de eerste €80.000 (circa 75% van de beroepsbevolking) en 45 % boven de €80.000 met een arbeidskostenforfait van pak hem beet € 7.500. dat stimuleert werken, verlaagt de kostprijs van de loonkosten en geeft de burger meer vrijheid.

Je moet het wel financieren dus de gehele eigen woning en de bijbehorende hypotheekrente aftrek naar box 3 brengen, dat scheelt weer heel veel inkomstenbelasting. Wat dan tekort komt dekken door een hoger basistarief in de BTW, hogere energiebelasting en dergelijke, dat kan de duurzaamheid en vergroening van Nederland helpen.

In ieder geval duidelijkheid op de woningmarkt voor de lange termijn en ik denk een nieuwe start voor mooie bouwmix van huur en koopwoningen. Natuurlijk dan wel die verstikkende regels voor de huurmarkt en allerlei toeslagen en huursubsidies ook overboord.

De gezondheidszorg wordt consumptie dus een basisverzekering voor iedereen en vervolgens mag iedereen bijverzekeren wat hij wil, van zwangerschap fysiotherapie, psychische hulp tot rollator (Overigens zoals in het buitenland gebruikelijk). De consument schat zijn risico’s lekker zelf in en kan veel besparen door een gezonde levensstijl en goede preventie. Dus de hele AWBZ gaat overboord!

De pensioenfondsen die overwegend in Nederland beleggen mogen een rekenrente aanhouden van 4 % voor het berekenen van hun verplichtingen. De Nederlandsche Bank gaat meer en beter toetsen op de prestaties van de pensioenfondsen op hun beleggingen. Van de pensioenuitkeringen lekker afblijven en rust creëren aan dat front. Aan kapitaal geen gebrek in Nederland!

In een paar hele grote stappen, zoals besproken aan de borreltafel, gaat de binnenlandse economie weer stimuleren door de mensen die werken meer armslag te geven, de woningmarkt te moderniseren, de pensioenen zeker te stellen en het grote gat van de gezondheidszorg te stoppen.

Met de fantastische uitgangspositie van Nederland als exportland (in het kielzog van Duitsland) kunnen we binnen Europa dan volop profiteren van de lage rente, ons betalingsoverschot en de dalende Euro ten opzichte van Amerika en China.

We groeien binnen de kortste keren uit de impasse waarin we ons zelf gevangen houden, net zoals Duitsland.

Natuurlijk zal er hier en daar wel wat opgelost moeten worden met overgangsregelingen en komt er een stortvloed aan commentaar van allerlei belangengroeperingen maar dat gaan we vandaag in deze column even niet oplossen.

Terwijl ik dit schrijf, genieten wij nog even verder van het mooie Pinksterweekend en mijmeren over alle zin en onzin van de borrelpraat,  met een toch wat serieuze ondertoon want ondernemers willen graag  dat er snel spijkers met koppen worden geslagen en de weg omhoog weer wordt ingeslagen!
Proost, namens het hele KC team!
Wim van Sluis,
Directeur Kennissenclub