Cliffhanger

Wie herinnert zich niet die fantastische film met Silvester Stallone die als reddingswerker  in de bergen het opneemt tegen rauwe boeven die zijn meisje en beste vriend proberen te molesteren. Ondanks zijn onzekerheid en angsten, omdat hij daarvoor iemand niet heeft kunnen redden hangt hij aan zijn sterke vingertoppen en wint natuurlijk van de boeven die, u begrijpt het al, op de koffers met geld uit waren.  Basic, ruwe bolster blanke pit, tegen hautaine nietsontziende graaiende macho.
Dat zullen we het nieuwe jaar wel vaker gaan zien, back to basic,  het eerlijke verhaal , hard werken, knokken voor resultaat,  niet mooi maar uiteindelijk winnen van de arrogantie en het kwaad.  2013 wordt het jaar van doorzetters!


In de USA is net de Fiscal Cliff voorkomen en stevenen we af op de Budget Cliff. Barack Obama is ook al zo’n Cliff Hanger, het gaat niet mooi meer, het is hard knokken, de “Change” gaat langzaam, maar uiteindelijk houdt hij de grootste economie van de wereld nog net op het goede spoor.
In Europa zijn Mario Draghi  en Angela Merkel ook zo van die Cliff Hangers en in zekere zin mag je daar Mark Rutte en Diederik Samson ook wel bij zetten . Niet het hoge school trapeze werk van de topartiesten maar net voldoende bij gestuurd om het  nieuwe kabinet niet te laten klappen.

Klaarblijkelijk is het wereldwijd een probleem om in de politiek de juiste lijnen uit te zetten en gaat het allemaal maar net goed. Misschien moeten we wennen aan die permanente onzekerheid over de Euro, de dollar,  de economie en de politiek. Er aan wennen dat we eigenlijk steeds slecht nieuws krijgen voorgeschoteld, er allerlei experts zich zorgen maken van CPB en Nederlandse Bank tot het Internationaal Monetair Fonds.  En toch ondanks al dat waardeloze nieuws gewoon lekker aan het werk gaan. Voor ons Nederlanders is dat geen probleem want dat zijn we al gewend met het weer!

Wat we nu eigenlijk nodig hebben is perspectief in de bouw en in de financieringsmarkt, zeker voor hypotheken. Daar wordt, zij het natuurlijk ook weer moeizaam, aan gewerkt door onze eigen Cliff Hanger Bernhard Wientjes, voorman van het VNO-NCW.  Wederom gaat het niet fraai maar het zou mooi zijn als er op korte termijn een akkoord komt tussen de pensioenfondsen en de banken zodat van de 1.000 Miljard Euro pensioengelden wat meer in Nederland wordt geïnvesteerd. Dan kunnen onze  gekortwiekte banken voldoen aan die idiote Bazel 3 eisen en hun normale rol van financier van de Nederlandse economie weer op zich nemen. Wel weer iets voorzichtiger dan voor september 2008 natuurlijk.

Inmiddels is de beurs wel weer mooi gestegen het afgelopen jaar ondanks al die onzekerheid,  en dat zal een fors aantal pensioenfondsen en polishouders van beleggingshypotheken goed uitkomen.
In het algemeen zien we (behalve wellicht op dit moment in de bouw) dat de bodem van de economie nu wel zo ongeveer is bereikt. De komende maanden kan het nog wel een beetje slecht weer blijven maar zo van het voorjaar en zeker na de zomer verwachten de experts wel weer een opleving. Dan hebben we dus de dubbele dip gehad en kunnen we weer lekker ondernemen.

Het zal waarschijnlijk wel anders ondernemen worden want niemand heeft meer behoefte aan die extravagantie en elke keer aan de vingertoppen hangen houden we ook niet vol. Het zal duurzamer, bedachtzamer, de klant meer centraal, meer concurrerend, meer toegevoegde waarde biedend, nog meer kwaliteit, meer integriteit, meer aandacht voor je mensen en meer liefde voor je vak betekenen. Minder de snelle jongen, de korte klap, snel rijk, minder verspilling, minder graaien, minder arrogant, minder grote mond of ikke eerst en minder van het zelfde worden.

2013 wordt het jaar van doorzetten, van passie voor wat je doet en de goede dingen heel goed doen.
Ik wens u daar heel veel succes bij en als het nodig is lekker aan de vingertoppen  hangen want het moet wel leuk en spannend blijven!

Wim van Sluis.
Directeur
Kennissenclub.