De Staat van Morgen

Auteur Adjiedj Bakas

De staat van morgen

Overal in de wereld is democratie in verval geraakt. De enige democratie die nu functioneert, is de ’Chinese democratie’. Aldus Adjiedj Bakas.
En in zekere zin sluit ik mij daarbij aan.

Het politieke landschap is versplinterd, het geloof in gekozen leiders is weg bij de burger en de eenheidsmunt stevent af op een fiasco. Nederland heeft bijna 1.000.000 ambtenaren. Als er 70% zou worden ontslagen zou dit de beleidsvorming alleen maar ten goede komen. Voor iedere ondernemer zou het lezen van Bakas’boek verplicht moeten zijn, in ieder geval hoofdstuk 2 dat gaat over de Overheid anno nu.

De crisis is een kans om de boel eens goed op te schonen. De overheid geeft teveel geld uit, de hypotheekaftrek moet worden hervormd, de WW en het onslagrecht zullen doorzetten. Het wachten is op een volgend kabinet dat zijn handen vuil durft te maken en eindelijk eens de beslissingen neemt die noodzakelijk zijn. Politici aan de leiding die nu eens niet het persoonlijk en/of partijbelang laten prevaleren boven het algemene belang.

Belangrijke thema’s die aan bod komen: expansie van de bureaucratie, de verdeeldheid in Europa, de stijging van het aantal beleidsambtenaren, verkokering tussen maatschappelijke domeinen, decentralisering, de grote uittocht, meer coördinatie bij toezichthoudend Nederland, ICT debacles, de Fortuyn-revolutie. En dit is maar een kleine greep van de honderden onderwerpen die Bakas bespreekt.

Een fantastisch boek, heerlijk leesbaar, mooi geïllustreerd en steengoed onderbouwd met belangrijke conclusies en vooruitzichten.

“De inherente verdorvenheid van het kapitalisme ligt in het oneerlijk verdelen van zegeningen. De inherente deugdzaamheid van het socialisme is het eerlijk verdelen van rampspoed” 
-Winston Churchill-

Met hartelijke groeten,

Albert de Booij