Gelukkig 2013?

Opnieuw een jaar van de slang……of we daar als ondernemers blij mee moeten zijn? De wijze heren verwachten het komende jaar lage rentes, oplopende inflatie en veel spanning rondom de euro.

In de Chinese astrologie worden de jaren van de listige slang gekenmerkt door heethoofdigheid, nervositeit, heerszuchtigheid, wispelturigheid en onrust, veroorzaakt door slechte verliezers. Wel passend in het huidige tijdsbeeld dus.

Gelukkig zijn er mensen die ondanks deze astrologische inzichten lichtpuntjes zien voor ons vers begonnen nieuwe jaar. Volgens Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas bijvoorbeeld, zijn er vooral voor slimme, innovatieve ondernemers in de crisisjaren gouden kansen.

‘Het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee karakters: crisis en kans. En zo is het maar net. Je ziet dat na alle grote depressies doorbraakinnovaties het licht zagen. Na de jaren dertig van de vorige eeuw nam de productie van auto’s en het gebruik van de telefoon een sneltreinvaart, na de crisis van de jaren tachtig brak de computer door.’

Voor 2013 voorziet de trendwatcher dat steeds meer bedrijven elkaar onderling, dus zonder tussenkomst van banken,  geld  lenen op basis van het vertrouwen dat zij in elkaar hebben (peer2peer-banking). Ook Crowdfunding (‘funding (investering) door de crowd (massa)’. zal explosief toenemen. Daarmee stuurt de investeerder de markt en niet de bank of de politiek. Hele jonge ondernemers zullen zeer succesvol zijn met hun internetbedrijven (Teenpreneurs).

In navolging van Afrikaanse jonge vrouwen, zullen ook hier steeds meer meisjes vanuit de schoolbanken hun bedrijf opstarten. Aan de leegstand van kantoorpanden komt geen eind, maar die vermindert wel doordat er steeds vaker een andere bestemming aan wordt gegeven. Niet alleen een woonbestemming, maar ook om er tomaten, komkommers of vis in te telen. Er komt een sterke groei van de opknapmarkt van woningen doordat steeds minder mensen verhuizen.

Het aantal pogingen om tot de Verenigde Staten van Europa te komen?zal toenemen. De opkomst van het ‘euronuchteren’ zal leiden tot grote groepen mensen die Europa rationeel benaderen. De kloof tussen Zuid en Noord Europa wordt groter.

De euro-muntunie bloedt dood.
Er komen meer apps die helpen bij wat er allemaal moet worden gedaan, de zogenaamde nanny-apps. Consumenten willen meer duurzaamheid, eco, bio, groen en willen dat ook 100% gegarandeerd krijgen. Ze betalen daar dan ook graag iets meer voor. ?  ?

Het grote tekort aan IT’ers gaat de agenda in Europa beheersen. De oplossing ligt in het omscholen en opleiden van werklozen en door arbeidsmigratie binnen Europa.

Uiteindelijk biedt het jaar van de slang dus heel veel mogelijkheden voor ondernemers die middelmatigheid afzweren, meedoen met de trends, net iets harder willen lopen dan hun concurrent en in vertrouwen samenwerken met andere ondernemers.

En laat de Kennissenclub nou helemaal vol zitten met zulke ondernemers!

Ik ga er voor in 2013!
Gelukkig nieuwjaar!

Marlies Mulder


Marlies MulderDe Zakenpartner
DGA De Zakenpartner bv
m.mulder@dezakenpartner.nl
T: 06-54774981
I: www.dezakenpartner.nl

p.s. ik pak geen afgeschermde nummers op