Lente

Toevallig schijnt bij ons de zon aan het eind van de winter. Heerlijk de mensen worden vrolijker, terrasjes vullen zich en de wereld lijkt perfect. Dan wordt de volledige ramp in Japan langzaam maar zeker duidelijk en staat het verstand even stil. Een zeer grote aardbeving van 8,9 of meer op de schaal van Richter gevolgd door een gigantische vloedgolf dat alles vernietigend met een snelheid van 800 kilometer per uur op het land afstormt. De waarschuwingssystemen die Japan heeft geïnstalleerd gaan direct af en de mensen aan de kust van Japan hebben ongeveer een kwartier om zich in veiligheid te brengen voor zover ze nog kunnen lopen. Elke dag komen berichten binnen van duizenden doden in de steden en dorpen ten noorden van Tokyo. Via de beeldbuis komt de verschrikking angstig dichtbij.

Heeft u ook al uw noodpakket gecontroleerd?


Dan wordt bekend dat de kerncentrales in Fukushima het begeven. De discussie in Nederland over kernenergie beleefde net een nieuwe lente na een decennia lang moratorium. Maar als je dagen lang de risico’s van besmetting, lekken van radioactief materiaal en de spanning van een meltdown mag aanschouwen in de media met tekeningen en al, dan zal die kernenergielente wel snel in de vrieskast verdwijnen. Het zal waarschijnlijk niet van politiek leiderschap getuigen om nu sterk te gaan pleiten voor het snel invoeren van kernenergie. Dat zal meer neigen naar politieke zelfmoord en is in het licht van altijd dreigende verkiezingen niet aan te raden, zoals mevrouw Angela Merkel duidelijk heeft gedemonstreerd. Politiek leiderschap is de kunst van het dromen en het praten over het denkbare maar het nastreven van het haalbare. Een nederlagen strategie heeft nog nooit winnaars opgeleverd. Niet trekken aan een dood paard is een andere wijsheid die politieke leiders vaak snel leren. Mevrouw Merkel maakt dan ook een draai van 180 graden en naar verwachting zal onze Minister van EL&I Maxime Verhagen de politieke slimheid hebben om haar te volgen.
Hoe moet het dan met de energiemix zult u zeggen? Moet kernenergie daar geen plek in hebben? Nou maar even niet in Nederland zou ik zeggen met al dat gas en steeds beter renderende kolencentrales zeker als we die kunnen laten functioneren met het afvangen  en opslaan of hergebruiken van CO2.

Mijn laatste verblijf in Japan, circa 4 maanden geleden, was een bezoek aan Kyoto. Het ging toen over energie, CO2 en duurzaamheid. Het officiële Japanse antwoord op deze in feite wereldwijde vraagstukken was toen kernenergie en het bijbouwen van enkele tientallen centrales om aan de bijna onverzadigbare behoefte aan energie van de moderne maatschappij te voldoen. Zelfs Obama is voorstander van kernenergie, of moet ik zeggen was voorstander, want ook dat is een slimme politieke leider die niet houdt van een nederlagen strategie.
Zo spraken wij op de eerste lentedag van dit jaar onder leiding van Jeroen Smit over leiderschap. In deze nieuwsbrief geven ook een aantal van onze leden hun visie over leiderschap als ondernemer in deze nieuwsbrief. In ondernemingen een zeer interessant onderwerp zowel in het licht van excellent leiderschap en hoe dat te bereiken maar zeker ook smeuïg in de  voorbeelden van falend leiderschap. Hoewel het boek de Prooi van Jeroen Smit over de teloorgang van de ABN AMRO bank een bestseller is geworden mogen we toch met elkaar hopen dat het politieke leiderschap in Japan de juiste dingen kan doen voor de Japanse bevolking. Het zou van  “global leadership”  getuigen als Amerika, Europa en de BRIC landen, in feite de handelspartners van Japan, de handen in een slaan en een wereldwijd herstelfonds maken om het land weer snel op te bouwen. Deze ramp zal voor de Japanners te groot blijken om alleen op te lossen gezien de omvang van hun staatsschuld. Het is de moeite waard om de derde economie ter wereld snel weer aan de gang te brengen, is het niet uit welbegrepen eigen belang dan toch in ieder geval uit compassie met de Japanse bevolking die nog generaties lang met de gevolgen van deze ramp zullen moeten leven.
Is dat ook niet een belangrijk kenmerk van leiderschap ? Compassie met alle volkeren in de wereld? Het past in ieder geval bij ons lekkere gevoel van de lente!

Wim van Sluis

Algemeen Directeur Kennissenclub