Lentestoffen

Ja, de eerste zonnestralen zijn weer in ons kikkerland verschenen. Een aantal van ons is natuurlijk te snel zonder jas naar buiten gegaan en dus een beetje verkouden, maar toch genieten geblazen. Wát is geluk soms toch heel eenvoudig.

De lente brengt een veel vrolijker kijk op de wereld en ja, op een terrasje met een biertje in je hand is het leven ook heel simpel. Je vraag je dan heel even af waarom Mark Rutte en kornuiten zo moeilijk doen over de tussenformatie en additionele bezuinigingen.

Net nu de economie in de USA weer aantrekt en de export door de iets lagere Euro het weer beter doet lijkt er toch licht aan het eind van de tunnel. Gewoon even slim op zijn Belgisch onder de 3% begrotingstekort komen in 2012 en 2013 en vervolgens door een aantrekkende economische groei fluitend naar het verkiezingsjaar van 2014. Maar ja als je in de winter een hele grote broek aantrekt in Europa over bezuinigen en dat alle landen voorhoudt dan moet er van flinkemans worden aangepakt. Dat kan veel en veel slimmer, met behoud van de tripple A status van ons land! Iedereen weet toch dat na enkele magere jaren er weer betere tijden aanbreken, en hoe minder de overheid daarbij ingrijpt des te beter het is.

Maar ja, misschien denk ik wel iets te simplistisch en pragmatisch over de politieke dynamiek. Als de politieke spelletjes maar niet de overhand krijgen want daar hebben wij als ondernemers helemaal niets aan.

Ook het vraagstuk over grondstoffen is niet allemaal even eenvoudig. Wellicht wist u het al maar het Ministerie van EL&I heeft vorig jaar een (strategische) geopolitieke notitie het licht laten zien over de toekomstige beschikbaarheid van noodzakelijke grondstoffen voor de productie van allerlei (high tech) producten. De vanzelfsprekendheid waarmee de Westerse wereld over die grondstoffen kan beschikken staat onder druk door de vraag van opkomende economieën, niet in de laatste plaats die van China.
China voert de laatste 10 jaar een steeds meer consistente geopolitieke strategie om toegang te verkrijgen tot gangbare en steeds meer schaarse grondstoffen in onder andere Zuid Amerika en Afrika. Ze pakken dat grondig aan die Chinezen door forse bedragen te lenen aan en te investeren in een land in ruil voor het recht om grondstoffen te kopen of zelf te winnen. Eigenlijk veel eleganter en zakelijker dan de Westerse wereld in vorige eeuwen door kolonialisten gewoon af pakten.
Wel een issue want grondstoffen worden steeds schaarser en daardoor dus duurder en dus moeilijker te verkrijgen. Hierdoor ontstaan dus ook weer kansen zoals Martijn Schouten van IHC ons in zijn betoog over Deep Sea Mining heeft geleerd.

Eigenlijk logisch, het overgrote deel (ong. 70%) van het aardoppervlak ligt onder water en daar liggen natuurlijk ook het overgoten deel van onze bodemschatten. Hoe die eenvoudig en tegen de laagste kosten te  winnen is natuurlijk ” THE name of THE game”. we hebben al jaren ervaring met het winnen van olie, het zwarte  goud, in onder andere de Noordzee (Brent crude voor de liefhebbers). De techniek van deep sea olie winning gaat ook steeds sneller getuige de investeringen van  bijvoorbeeld Petrobras (circa 125 miljard dollar) in de  pre-SALT olievelden op kilometers diepte voor de Braziliaanse kust.

In ieder geval een prachtig verhaal over een mooi staaltje Nederlandse techniek op de diepste bodems van de zee om in de toekomst de op deze planeet beschikbare grondstoffen te kunnen winnen. Zodoende kunnen we nog vele lentes lang genieten van onze welvaart.

We kunnen terugkijken op een fantastische avond op Radarstoomboot de Majesteit en bij IHC in Kinderdijk. We  kijken nu al reikhalzend uit naar de bijeenkomst, 24 april a.s., op het landgoed van Cor van Zadelhoff. Maar in de tussentijd nog even van de lente genieten zou ik zeggen.

Vriendelijke groet,

Wim van Sluis
Algemeen Directeur