Nieuwe Politiek?!

De afgelopen weken sprak ik veel ondernemers die zich afvroegen op wie ze nou bij de komende verkiezingen moeten stemmen. Ze weten het niet meer. Het huidige kabinet ontbeert enige vorm van visie en coherent beleid. Ze roepen wel dat we niet mogen somberen, maar redenen tot optimisme met een inspirerend vergezicht geven ze niet.

Na enige discussie kwamen we tot de conclusie dat het tijd is voor een nieuwe politieke partij. Het pappen en nathouden is voorbij. De regering is alleen maar bezig met brandjes blussen, de oppositie bestaat uit allemaal mensen die het nu heel goed weten maar als ze aan de macht zijn ook geen deuk in een pakje boter slaan.


Mijn gesprekspartners en ik werden heel verdrietig van het plan om het vermogen in de onderneming van de DGA eerder te belasten. Alsof alle DGA’s zichzelf dividenten uitkeren. De meesten ploegen dat direct terug in hun onderneming. En nu zou dat geld liquide moeten worden gemaakt om belasting te betalen.
Hoe beter je in de systemen bent ingevoerd, hoe beter je te traceren bent, hoe meer belasting je betaalt als je je best doet. Inzet in de formele economie wordt gestraft in plaats van beloond!

Volgens ons moet Nederland een land worden voor mensen die willen. Mensen die niet kunnen, moeten worden geholpen, mensen die structureel niet willen, moeten accepteren dat daar consequenties aan verbonden zijn.

Willen en kunnen geldt ook voor Europa. De Europese samenwerking was interessant zolang het een economische samenwerking betrof. Nu de politieke aspiraties verder gaan dan dat, zien we dat er geen rem zit op de bemoeizucht en bestuurlijke zwaarlijvigheid van Europa. Natuurlijk is het fijn dat men inzag dat teksten op kleine flesjes olijfolie in restaurants wat over de top zijn, maar het feit dat er ambtenaren serieus tijd hebben verstookt om wederom zo’n achterlijke regel te verzinnen, stuit veel mensen tegen de borst. Ambtenaren die overigens meer verdienen dan de Balkende-norm. Die salariskosten vallen in het niet bij de kosten van de verplichte verhuisbewegingen tussen Brussel en Straatsburg. Wat dat betreft lijkt Europa dan wel weer op ons kabinet, dat maakt ook geen echte keuzes.

De verkiezingen van het Europese parlement spreken net zo tot de verbeelding als die van het Waterschap. Not dus.

In het manifest van de nieuwe politieke partij zou staan dat Europa zich weer moet richten op zijn kerntaken: economische samenwerking tussen de aangesloten landen, waarbij het belang van de inwoners centraal staat.

Dat is ook eerlijk naar de Europese burgers: in Duitsland bijvoorbeeld bestaat geen minimumloon. Rutte kan wel wijzen op onze buren met hun Wirtschaftswunder, maar ja, als je mensen werken voor € 3,– per uur, is dat niet zo moeilijk!

In het manifest komt ook een verbod op het redden van banken. Bonussystemen zonder risico zijn casino’s waar je altijd wint. De rekening komt terecht bij de belastingbetaler. Het huidige garantiestelsel zou voldoende moeten zijn. Is er meer geld, dan kunt u dat stallen bij een Staatsbank die alle bedragen garandeert. Oh ja, die heeft een lage rente, maar ondernemers zijn gewend dat risico en rendement hand in hand gaan. Misschien kunnen we de bankiers daar ook van gaan overtuigen.

Eigenlijk gaat de nieuwe partij over talent, nadenken over waar je goed in bent en daar mee aan de slag gaan. Maar dat hoef ik u niet uit te leggen, dat doen ondernemers al jaren.

Met vriendelijke groeten,

Marlies Mulder