TiTa Tovenaar

“Ja kijk maar niet zo raar, we toveren zomaar het begrotingstekort weg. Helaas, wat een pech. Het was tijdelijk maar.”

Zo maar een mijmering die bij mij opkwam tijdens de show van Hans Klok in Diergaarde Blijdorp. Wat geweldig dat meer dan 200 mensen het barre weer en de ijzel hebben getrotseerd om de Valentijns bijeenkomst van onze prachtige club te bezoeken. Wat een fantastische sfeer en wat een liefde voor hun vak straalden Hans Klok, het KC-team, onze samenwerkingspartners, onze ambassadeurs en het team van Blijdorp uit met maar een doel: Het naar de zin maken van alle deelnemers. Hartelijk dank voor al uw mooie reacties. Wij kijken in alle opzichten terug op een fantastische bijeenkomst.

Op nu naar Pieter van Oord die net een grote opdracht in Dubai heeft gescoord voor de aanleg van een nieuw eiland. Daar gaat hij vast iets over vertellen en hopelijk ook iets over onze nationale trots:
Maasvlakte 2.

Waar een klein land sterk in kan zijn en dat gaan we verder ook zien in april in de Keukenhof met “Nederland Exportland”.

Dat is beter nieuws dan alle slechte cijfers van het CBS de laatste week. Het gaat even niet de goede kant op met de werkgelegenheid, het consumenten vertrouwen en de investeringen in het bedrijfsleven. Ook het inmiddels derde plan om de woningmarkt en daarmee de bouw vlot te trekken kan niet rekenen op veel instemming. De economen buitelen over elkaar heen met tegenstrijdige adviezen variërend tussen nog strenger bezuinigen tot verregaand stimuleren. Feit blijft dat we met elkaar in Nederland nog steeds meer dan € 20 miljard uitgeven dan we verdienen en dat kan natuurlijk niet doorgaan. Aan de andere kant wordt het wel tijd dat de bouw weer vlot getrokken wordt en zeker de woningbouw. Immers, het aantal huishoudens blijft stijgen en mensen willen wel ergens wonen. De woningbouwverenigingen hebben het eerste kwartaal van 2013 bijna alle projecten stopgezet vanwege de regeringsmaatregelen, dat gaat natuurlijk ten koste van veel ook kleinere onderhoudsbedrijven. En, zoals u weet, vrezen steeds meer mensen voor hun baan. Dan daalt het consumentenvertrouwen en wordt er meer gespaard en raakt de economie steeds verder in het slob. Dus wat is de oplossing? Hoe de economie stimuleren zonder dat het geld wegsijpelt naar het buitenland en tegelijkertijd het staatshuishoudboekje op orde blijft? Stimuleer de woningmarkt door starters te faciliteren met een aantrekkelijke financiering, die wel gewoon in 30 jaar wordt afgelost maar waarbij het risico van waardedaling bij verkoop wordt verminderd en waar een aantrekkelijke rente wordt geboden. Dat kan de overheid niet alleen maar daar moet de markt aan meedoen. Sterker nog gezien de rare compromissen in de politiek, moet de markt nu het voortouw nemen. Dat wil zeggen financiële partijen, bouwbedrijven, lokale overheden en woningbouwverenigingen. Bijvoorbeeld een Deltaplan bouwen dat ook voor de komende laten we zeggen 10 jaar niet kan worden gewijzigd. Dan toveren we die Jan Saliegeest zo weer weg en kunnen we weer lekker ondernemen en het huishoudboekje van vadertje Staat ook nog op orde houden.

Wij van de Kennissenclub zitten er nog steeds positief in. De export loopt goed, de wereldhandel trekt aan en er zijn kansen genoeg voor echte ondernemers. Kijk maar in dit weer prachtige nieuwe nummer van ons magazine.

Het lijkt wel Magic!

Vriendelijke en ondernemende groet,

Wim van Sluis,
Algemeen Directeur Kennissenclub