Topshot!

Jong (41), ambitieus, precies formulerende, wereldburger, topmanager en commitment aan de Rotterdamse roots. Nee, dit is niet het begin van een interessante vacature maar het profiel van CEO Eelco Hoekstra, onze gastspreker afgelopen 20 september. Op een bijzondere locatie in de Westerlaantoren, een deel van het oude hoofdkantoor van Vopak, dat nu geheel omgebouwd is tot te verhuren kantoren en te verkopen appartementen. Een top bijeenkomst op een top locatie.

Zo simpel kan internationaal ondernemen zijn. Focussen op waar je echt goed in bent en daar worldclass in worden. Goed kijken waar de markt heen gaat en daar wat betreft investeringen op anticiperen en de beste locaties uitzoeken waar de opslagtanks voor olie en chemicaliën moeten staan.  Toptalent aantrekken, operationeel steeds beter worden en sterk uitbreiden over de hele wereld. Helder en duidelijk uitgelegd, het beter doen dan je concurrent. Makkelijker gezegd dan gedaan weten de meeste ondernemers. Inmiddels wordt de presentatie van Eelco Hoekstra wijdt en zijd ?(spelling)  verspreid. Kennisdeling in optima forma, ook Kennissenclub!

Inmiddels hebben we na de zomervakantie de eerste oesterwandeling bij Schmidt Zeevis achter de rug. Dat was leerzaam, gezellig en heerlijk genieten. Ook als opwarmer voor de bijeenkomst met André Kuipers een bliksembezoek aan Space Expo en ESTEC, het Europese ruimtevaart centrum in Noordwijk, onder de bezielende leiding van Carina Maas-Olij. Over een enthousiaste, talentvolle onderneemster gesproken! Van dochter van de melkboer in Hoogvliet tot top sterrenkundige en mede eigenaar van S&T, gespecialiseerd in data-analyse door middel van satellieten. High Tech in Delft. Fascinerend!
En dan te bedenken wat er nog voor ons ligt. Kijk vooral naar het programma voor de rest van het jaar en aanvang 2013.

Ja, natuurlijk vind ik de uitslag van de verkiezingen prima voor Nederland. Goed dat onze jonge Premier Mark Rutte als eerste Premier in de Europese crisis de verkiezingen heeft gewonnen. Knap dat Diederik Samson zo’n entree heeft gemaakt op de kiezersmarkt. Snel een kabinet in elkaar knutselen zou ik zeggen, een beetje rechts door het midden. Goed op de beurs passen. Ja, het mag best een beetje sociaal en dan samen sterker uit de crisis.

Er mag nog wel wat meer besef in dat het toch van de ondernemers en de werknemers moet komen .
Goed dat onze naam als handelsnatie in Europa weer staat en dat de financiële markten vertrouwen kunnen houden in ons land. Blijft de rente nog wel even laag staan en dat is goed voor de investeringen. Nu nog even kijken of onze beide politieke top shots ook snel zaken kunnen doen op het gebied van de woningmarkt, de zorg en de arbeidsmarkt. In ieder geval zorgen de voorstellen op het gebied van de pensioenen van het huidige kabinet om de rekenrente van de verplichtingen te verhogen tot meer stabiliteit en minder onrust op de pensioen en dus de arbeidsmarkt. De eerste goede stap is gezet. Nu nog regelen dat onze pensioenkapitalen die we alleen in Nederland kennen nog een beetje meer gebruikt gaan worden in Nederland. Bijvoorbeeld om de banken aan wat meer financiële armslag te helpen zodat bedrijven en particulieren weer normaal (nee niet te veel) financiering kunnen aantrekken voor goede plannen. Trekken we bouwmarkt ook snel weer vlot.

Nee, beste clubleden, we gaan niet de hele formatie voordoen. Dat laten we over aan onze politieke top shots. Een beetje invloed uitoefenen kan echter geen kwaad.

Tot gauw bij de volgende topontmoeting bij de Kennissenclub!

Namens het KC-Team,

Wim van Sluis
Algemeen Directeur
Kennissenclub