Twijfel

Het zijn rare tijden. Er heerst onzekerheid alom over de economie en dan met name over de Euro crisis. Gaat het ESFF het redden, is het genoeg om de klap van Griekenland op te vangen? Komen daarna Portugal, Spanje en Italië aan de beurt. Hoe zal Frankrijk zich houden met al die schulden? Hun banken hebben zoveel uitgeleend aan de zwakke landen dat er een gigantisch kapitaal benodigd is.

Moet het ESFF dan verder opgehoogd worden met een fenomenaal bedrag. Geeft dat dan geen directe pijpleiding van geld van Noord naar Zuid Europa waardoor men in Rome, Madrid en Lissabon weer lekker achterover leunt in het pluche. Dan worden er helemaal geen maatregelen genomen en verandert er structureel niets in de economie van de zuidelijke landen en verzwakken de noordelijke landen alleen maar…


En wij huppelen alleen maar door en doen net alsof we een feestje vieren op het achterdek van de Titanic. Ben je dan pessimistisch vragen vele mensen nu aan mij? Nou optimistisch is anders, het kan goed mis gaan en dan volgt er een diepe economische crisis. Het kan echter ook goed gaan.

De Europese leiders nemen de juiste beslissingen en spreken een streng regime af van budgetbeheersing, modernisering van de economie in de zwakkere landen, een Euro Commissaris voor de begrotingen die streng kan straffen en als sluitstuk Eurobonds zodat speculatie tegen een land niet meer kan.

De wereldhandel groeit dan weer en in Nederland profiteren we ten volle van onze voorsprong en komen we sterker uit deze crisis. De ingezette lijn op innovatie in de topsectoren werpt zijn vruchten af, nog meer internationale bedrijven kunnen Nederland vinden als vestigingsplaats en hoofdkantoor voor Europa.

De ietwat vergeten thema’s energie, klimaat en water en niet te vergeten voedsel, worden weer belangrijk en daar gaan we onze technologische voorsprong in benutten. Evenals in de logistiek en de bio-based industrie in de Rotterdamse haven.

Wie weet komt het binnenkort weer goed door de juiste beslissingen van  de politieke leiders in de Euro-zone. We houden ons hart vast. Beter kunnen we niet doen.

Bij de Kennissenclub blijven we wel optimistisch met een fantastische bijeenkomst met Jeroen van der Veer. Wat een visie en wat een rust straalt die man uit. De komende veertig jaar gaan we nog even verdubbelen in welvaart en daar hoeven we slechts 2% per jaar voor te groeien. Er zullen heus nog wel wat tegenvallers en hickups komen maar dat is wel een logisch scenario en dat betekent voor ondernemers een mooi perspectief en stof tot nadenken.

Over een paar weken natuurlijk Sir Richard Branson: hét event van het jaar!
Vol spanning klopt ons hart en we vertrouwen erop u op maandag 14 november a.s. allemaal te ontmoeten in de Doelen in Rotterdam.

Gaat niet bestaat niet – niets is onmogelijk!

Met ondernemende groet,

Wim van Sluis
Algemeen Directeur
Kennissenclub