Zytec: Op weg naar vol Vermogen

Bij onze pitch tijdens de introductie van Fuentz, alweer enige maanden geleden, werd bevestigd wat wij eigenlijk al wisten. Voor (potentiële) investeerders is het risico dat zij geen rendement behalen op hun investering of zelfs de kans lopen deze volledig kwijt te raken, een zeer belangrijk onderwerp.

Je plannen kunnen nog zo mooi zijn, de potentiële afzetmarkt immens groot of het product de beste oplossing zijn sinds jaren, het is een feit dat investeren in een jong bedrijf, als het onze, een risico met zich meebrengt. Het is goed je dat te realiseren. Het gaat tenslotte toch om de pingels zoals men altijd zegt.

En daarmee begon eigenlijk alle pret.

Met vijfentwintig procent van ons bedrijf in aandelen te koop aangeboden, is het prettig, bijna noodzakelijk voor het vertrouwen, dat mensen die ervaring en kennis van zaken hebben, zich kunnen vinden in jouw product en plannen. Dit naast het feit dat zaken als levensverzekering voor het management, partnership agreement, debiteurenverzekering door investeerders als vanzelfsprekend worden geacht. Op zoek naar vertrouwen en draagvlak dus.

Binnen de kortste keren zaten wij aan tafel met mensen die ons verder konden en wilden helpen. Wij kregen veel technisch zeer ervaren mensen over de vloer om, zoals de voorzitter van de door ons gevormde Raad van Advies, Simon van Driel, zo mooi kon zeggen, vast te stellen of wij fantasten waren of dat hetgeen wij te bieden hadden fantastisch was.

Het meest opwindende de afgelopen maanden was dat allen het bedrijf verlieten met de conclusie dat het product fantastisch is en de toepassingsmogelijkheden wereldwijd enorm zijn. Dit gaf ons natuurlijk extra vertrouwen en nog belangrijker, bood het draagvlak voor geïnteresseerde investeerders. Sommige mensen uit die periode zijn zelfs betrokken gebleven bij onze activiteiten.

Nu werd het zaak om de juiste investeerders te vinden. En dat is, kan ik achteraf zeggen, eigenlijk best een leuke en vooral leerzame bezigheid waar je de dag prima mee kunt vullen. Emotioneel wordt je in die periode alle kanten opgeworpen. Als ondernemer is het onvermijdelijk dat je inlevert op objectiviteit. Men praat tenslotte wel over jouw “baby”. Probeer het volgende plaatje maar eens te visualiseren. Als jouw ideeën niet gedeeld worden door de partij aan de andere kant van de tafel, kan het zijn dat je ‘s-avonds, vol ongeloof en onbegrip, als een geknakte bloem op de bank voor je uit zit te staren. Maar als de dag of week erop een andere partij zich wél kan vinden in jouw plannen en uiteindelijk toezegt deel te willen nemen, pak je ‘s-avonds de racefiets om een rondje van honderd kilometer te fietsen in twee uur tijd.

Wij hebben altijd geloofd in actieve investeerders die van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de uitvoering van onze activiteiten. En ik moet bekennen dat dit ons tot op heden aardig is gelukt die te vinden. Wij hebben tenslotte binnen enkele maanden al zestig procent van de aangeboden hoeveelheid aandelen verkocht. Alle huidige aandeelhouders leveren binnen hun eigen discipline een waardevolle bijdrage in de ontwikkeling van het bedrijf. Met name de investeerders die tevens deel uit maken van onze verkoopkanalen blijken een schot in de roos te zijn. Waarover de volgende keer graag meer.

Met ondernemende groet,

Danny van Nielen

Zytec International is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en implementatie van duurzame innovatieve technische producten in internationale industriële markten. Zytec is onder andere producent van Inductiekoppelingen. Een technologie gebaseerd op permanent magnetisme.