Zzp’ers willen geen personeel aannemen

Afgelopen maand verschenen er kort na elkaar twee interessante onderzoeken over werkgelegenheid in Nederland. De conclusie van het eerste onderzoek was dat het merendeel van de zzp’ers geen personeel aan wil nemen, ook niet tijdelijk bij grote drukte. Gelukkig geeft één op de vijf zzp’ers aan te overwegen wel op termijn personeel aan te nemen.

Het tweede onderzoek deed de voorspelling dat de werkgelegenheid in het MKB in 2015 met 1% zal toenemen. De onderzoekers rekenden voor dat dit werk voor ongeveer 45.000 personen oplevert. Het grootbedrijf creëert in diezelfde periode nieuw werk voor 10.000 personen. Het MKB is daarmee overduidelijk de banenmotor van onze economie. Het antwoord op de economische malaise is dan ook in handen van het MKB. Verstandig dus om dat te stimuleren, vooral de snelgroeiende ondernemingen.

Het is bekend dat innovatieve, startende bedrijven werkgelegenheid creëren, een snelle financiële ontwikkeling tonen en gericht zijn op groei. Makkelijk hebben die ondernemers het echter niet. Om het succes van deze innovatieve ondernemers in de regio Rotterdam te vergroten met de inzet van kennis, netwerk en ervaring hebben we al eerder vanuit de Kennissenclub het investeringsplatform Fuentz opgericht.

Het gaat waarschijnlijk te ver om te beweren dat Den Haag inspiratie bij de Kennissenclub heeft opgedaan, maar na de start van Fuentz is ook de StartupDelta aan de weg gaan timmeren. De StartupDelta, met Nelie Kroes als boegbeeld, moet de one-stop-shop zijn voor ambitieuze ondernemers, van start tot beëindiging. De StartupDelta is een samenwerkingsverband van meerdere regionale initiatieven die nu het nationale belang dienen. Doel is om van Nederland dé hotspot voor startups te maken, een goed streven.

De StartupDelta heeft landelijk meer dan tien innovatieve hotspots geïdentificeerd waaraan specifieke branches zijn verbonden. Deze hotspots zijn doorgaans sterk verbonden met universiteiten en dus ontbreken Delft, Wageningen en Eindhoven niet. Aan Rotterdam zijn de speerpunten SmartPort, CleanTech, MedTech, Energy en Food gehangen. Het is goed dat Nederland zich op deze eenduidige en overzichtelijke wijze profileert als de kraamkamer van innovatief ondernemerschap. Vooral de internationale scope van het initiatief is positief, want een mondiale scope is tegenwoordig bij innovatie onmisbaar.

Op dit moment ben ik met een aantal anderen actief met SPAN VC, een driedaags evenement in Rotterdam (1, 2 en 3 juni 2015). Hiermee willen we de verbinding maken tussen de creativiteit en innovativiteit uit Europa en het kapitaal van de Aziatische en Amerikaanse investeerders. Innovatieve, startende bedrijven kunnen zodoende dichtbij huis in contact komen met internationale geldschieters. Die investeerders worden op hun beurt geïntroduceerd in onze innovatieve hotspot. Hopelijk kunnen we daarmee de nationale banenmotor van een turbo voorzien.